NICU PATOI
& PLATONIC BAND
PLATONIC BAND
Componenta
NICU PATOI - chitară
ADRIAN CIUPLEA - chitară bass, violoncel
BERTI BARBERA - vocal, percuție
RĂZVAN LAPI LUPU - tobe
Numeri pe degete artiștii de la noi care și-au dorit să țină ani de zile, o viață întreagă, de lucrurile în care ei cred cel mai mult. Acest lucru reflectă situația și societatea, nu se poate altfel, cel puțin deocamdată. Platonic înseamnă pasiunea unui om pentru muzică, pentru chitară, pentru interacțiunea între oameni care au aceeași pasiune. Unul dintre proiectele cele mai stabile din punct de vedere muzical, care își face simțit efectul de la primele acorduri eliberate într-un context “live”. Nicu Patoi și-a denumit grupul încă de când și-a propus să îmblânzească chitara, la mijlocul anilor ’90. Cu sonorități comune numelui bazate pe un concept artistic solid, grupul a început seria de concerte care reprezentau compozițiile lui Nicu Patoi.
Un recital Platonic conține compoziții Nicu Patoi, printre care sunt intercalate diverse teme din repertoriul de blues și rock, toate încărcate de energie pozitivă, virtuozitate și aplomb. În componenta actuală, cu Nicu Patoi la chitară, Razvan “Lapi” Lupu la baterie, Adrian Ciuplea la chitară bas și violoncel, iar Berti Barbera în calitate de percuționist și vocalist, supergrupul Platonic își continuă drumul pe scenele primitoare ale festivalurilor, pregătind în paralel materialul pentru un nou album. Un act artistic insolit pe scena autohtonă și una dintre puținele formule care, prin prestația lor, îți justifică statutul de supergrup.
Platonic creează intersecții stilistice între blues, rock, jazz și funk, păstrând esența calității muzicale într-un ansamblu unitar care dizolvă granițele artificiale dintre genuri.
NICU PATOI - Destul de rar se întâmplă să întâlnești un chitarist precum Nicu Patoi. Un artist care prin instrumentul lui să-ți dezvăluie caraterul, educația, pasiunea și plăcerea de a cânta și să-ți provoace în același timp, în mod discret, curiozitatea de a încerca să afli părțile nevăzute ale unui artist și ale unui instrument complex. Nicu este un artist care folosește o multitudine de procedee într-o manieră subtilă, bine proporționată, combinând echilibrat claritatea acordurilor cu momentele de rafinament solistic, viteză și feeling. Un interpret cu rigoare de matematician și suflet de artist, strălucește în orice moment în care interacționează cu chitara.
RĂZVAN “LAPI” LUPU – Se spune că mai degrabă numeri formațiile în care nu a cântat Lapi, decât cele cu care a colaborat. Cel mai experimentat baterist activ, un instrumentist cu o extraordinară capacitate de asimilare și adaptare, Lapi transmite siguranță și are un rol esențial în menținerea unui puls constant. Colaborează frecvent cu Nicu Patoi încă din perioada “Taverna”. Constant, devotat și plin de umor, Lapi este cel mai potrivit om și instrumentist pentru actualul repertoriu al proiectului “Platonic”.
ADRIAN CIUPLEA – Trecut prin școala clasică, și-a format percepția muzicală prin filtrul delicat al violoncelului. Acest lucru nu poate decât să ajute un tânăr pasionat de rock, pregătit să devină un basist de primă mână. În prezent, membru al grupului Vița De Vie, Adi completează secția ritmică a unui grup cu repertoriu dificil, imposibil de abordat fără un nivel ridicat de pregătire muzicală.
BERTI BARBERA - Prin perspectiva pe care o are asupra muzicii, prin varietatea de influențe și elemente pe care le percepe și le concepe în arta interperetării, Berti pare a fi pregătit pentru orice gen de exprimare muzicală. Beneficiind de-a lungul anilor de încrederea marii majorități a lumii muzicale din țară, fiind în contact permanent cu personalități artistice internaționale, a avut privilegiul de a face parte din multe proiecte care să-i îmbogățească experiența și să-i justifice intențiile. Platonic îi oferă ocazia de a pune pe primul plan setul de instrumente de percuție, folosindu-și vocea mai mult pentru prezentările din concert.
Albume:
Saved by the Holy Love
Middle of the Week Tour - best of live
Sweet little 6String
Muzică:
Flying
Holy Lov
Mysterious Ways
Till We Meet Again
Watermill
Funky Monkeys Tail
Schoenberg′s Dilemma
Song of My Soul
The Big Runner
Link către playlist: https://www.youtube.com/watch?v=YoIdKCaN45M
https://youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_lf-35eChC6gzsUM32W_X8e1Tnm_bNvSP0
Disponibil pe:
Facebook: https://www.facebook.com/Platonic
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCyPYi5PyDYx5ep0y6QySROw
YouTube Music: https://music.youtube.com/channel/UCyPYi5PyDYx5ep0y6QySROw
Apple Music: https://music.apple.com/ro/artist/platonic-band/977123729
Deezer: https://www.deezer.com/us/artist/7693240?autoplay=true
RAPHAEL
WRESSNING
Raphael Wressnig și trupa Soul Gift (AT, IT)
Raphael Wressnig - orgă Hammond B-3, voce
Enrico Crivellaro - chitare
Hans-Jürgen Bart - tobe
De la funk-ul în stilul New Orleans la soul, rhythm și blues, sunetele percutante și grase de orgă ale lui Wressnig evocă muzică dinamică, de înaltă tensiune. Întâlnirea de școală veche și nouă cu stilul și sunetul său combină o atmosferă autentică de soul și blues și o senzație de „lowdown” cu un aspect funk contemporan pentru o experiență unică. Raphael Wressnig nu este un organist obișnuit de B-3. El scoate în evidență puterea pirotehnică inerentă a orgăi B-3 și este mândru de rolul său central în interpretarea a ceea ce el numește „soul și funk cu organe grele” (“organ-heavy soul & funk”). Wressnig inventează muzică captivantă cu genuri mixte din imaginația sa ferventă. Există aproximativ 20 de albume în catalogul Wressnig, inclusiv două discuri live și cele mai importante momente precum „Soul Gumbo” sau „Chicken Burrito”. „Soul Gumbo” a fost înregistrată în New Orleans și prezintă vedete remarcabile din Crescent City, precum câștigătorul Grammy Jon Cleary, George Porter, Jr. (The Meters), bateristul Stanton Moore și legenda R&B Walter „Wolfman” Washington. „Chicken Burrito” este un turneu de forță în groove, cu colaboratorul de lungă durată Alex Schultz la chitară și legendarul baterist funk James Gadson. „Chicken Burrito” este un tur de forță în groove, cu colaboratorul de lungă durată Alex Schulz la chitară și legendarul baterist funk James Gadson.
Fluența sa în soul, funk, jazz și blues a atras atenția grupurilor internaționale de critici și foarte multe nominalizări, în ultimul deceniu, atât pentru DownBeat Critics, cât și pentru Readers Polls, drept „Cel mai bun organist al anului”. Împreună cu co-conspiratorii săi - The Soul Gift Band – el își arată potențialul strălucitor în soul, blues și funk într-o lume modernă și oferă publicului un nou mod de a experimenta aceste genuri vechi. Crudă și puternică, trupa are, de asemenea, abilitățile celebrului chitarist Enrico Crivellaro și a toboșarului Hans-Jürgen Bart.
„...cel mai tare maestru Hammond în prezent...” (JAZZTHING)
„Oh, da, Raphael cântă cu o marcă dinamică de B-3(orgă), pasiunea lui este proporțională cu tehnica și inteligența sa creativă. Este un dinam de înaltă tensiune, dar și un muzician cu o delicatețe surprinzătoare și cu auto-reflexie. Numiți-l unul dintre cei mai buni blues. /jazz/soul B-3 operatori oriunde.” (DOWBEEAT)
Este un dinam de înaltă tensiune, dar și un muzician cu o delicatețe surprinzătoare și cu auto-reflexie. Numiți-l unul dintre cei mai buni blues/jazz/soul B-3(organist) operatori oriunde.” (DOWBEEAT)
„Este cea mai plăcută experiență de ascultare a blues-ului din 2021” (LIVING BLUES)
Neobișnuit de priceput la arta de a prinde ritmurile funk, acest trio internațional infuzează muzica groove cu elemente de jazz, blues, R&B, soul și gospel, de parcă ar fi găsit Sfântul Graal la începutul anilor 1970, funk-ul inter-gen al lui Jimmy McGriff. Sugestiv pentru McGriff, dar cu o abordare modernă, Wressnig schimbă tonurile și setarea barei orgii de-a lungul unei melodii și oferă un pachet inspirat din R&B de Jimmy Smith. Locuitorul de patruzeci de ani din Graz manifestă un spirit extraordinar și un intelect muzical aprins în timp ce el accentuează frumusețea naturală a Hammond-ului.” (DOWNBEAT)
Web & Social Media:
MARIO LAGINHA
TRIO